Kategorier
PC

Partitions verktyg för hårddisken

MiniTool Partition Wizard Home Edition 7.0Så kom det en fråga om hur man partitionerar om hårddisken, utan att tappa data.

Letade på Internet och fann detta program:

MiniTool Partition Wizard Home Edition 7.0

Det verkar vara en fullversion för hemanvändare medan företagsanvändare kan ladda hem en demo för att sedan betala om dom är nöjd. Hemanvändarna uppmanas att donera pengar till skaparen, vilket jag rekommenderar för alla program som man är nöjd med.

 

Jag brukade använda Powerquest Partition Magic på den gamla goda tiden, numera heter det Norton Partition Magic som kostar $69.95.

Varför partionera?

Hårddiskar har alltid ett grundfilsystem, tex FAT32 för gamla Windows, NTFS för Windows Vista och nyare medan Linux brukar ha lite olika. Dessa är uppbyggda precis som resten av datavärlden, ett begränsat antal bitar (ettor och nollor) som representerar filstorleken, clusterstorleken osv. Det gör att det blir fysiska maxstorlekar som man kan använda på varje partition, tex 4GB förut.

Här finns mer teknisk info om varför.

Idag så behöver man inte partionera sin disk, även om alla Linux installationer brukar rekommendera det för att fysiskt dela upp disken mellan swap utrymme, user space (vanligtvis den största).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.